De jongleerdynastie

Afbeeldingsresultaat voor chinese juggleHoeveel mensen zijn er op de wereld die wat kunnen jongleren? Er zijn wel wat cijfers te vinden op het internet maar het is me niet echt helemaal duidelijk om hoeveel jongleurs het zou gaan. Ga er maar vanuit dat u, als jongleur, of als toekomstig jongleur bij een heel klein bijzonder elite groepje behoort!  De meeste jongleurs op de wereld hebben zwart steil haar en wonen in China. Dat is nu zo en dat is al in die tijd dat Chinezen nog meer op elkaar lijken dan tegenwoordig het geval is. Chinese jongleurs hebben een voorkeur voor kleine lage jongleerkunstjes. In China zal u niet rap een jongleur met zwart steil haar een hoge cascade gooien, die ze trouwens daar de Jí lián noemen.

China is het land van het tafeltennis, het ping pong, zoals niet-kenners het wel eens noemen. Een snelle sport voor kleine mensen met kleine balletjes. Hoe kleiner de balletjes zijn des te sneller kan je er iets mee uitspoken. Dat is bij jongleren niet anders. Hoe kleiner de jongleerballetjes, des te sneller kan je de jongleerkunstjes uitvoeren. Als de balletjes heel klein zijn, zoals de Chinese balletjes, dan kan je het jongleren zelfs combineren met een paar aardige goocheltrucjes! Een beetje vrouwelijke Chinese jongleur kan tijdens het jongleren met die kleine Chinese balletjes zomaar een paar balletjes laten verdwijnen!

Afbeeldingsresultaat voor chinese juggleDe eerste jongleurs zouden uit het oude Egypte komen maar volgens mij, heel kort daarna zijn ze er in China ook mee begonnen. Chinezen en jongleren, of zoals de oude jongleurs daar zelf schrijven, ‘ 戲法’ , het heeft iets speciaals, iets traditioneel en het zou zomaar iets met een of andere dynastie te maken kunnen hebben. Bijvoorbeeld de Wei-dynastie maar voor hetzelfde geld kan het ook de Zij-dynastie zijn. Ik denk dat Chinezen die aan Kungfu doen ook een goede basis hebben om te leren jongleren. Kungfu kan qua anticiperen, ooghandcoördinatie en reactievermogen wel tellen, lijkt mij. Als het gaat om slangenbewegingen, kraanvogelbewegingen, zelfverdediging, Zen en meer van die meditatieve activiteiten  dan staan de Chinezen voorop. Dat begint al vroeg, vaak al in de kleuterschool. Bijzondere mensjes zijn het, die kleine Chinese kinderen. Die trouwens al een aardig mondje Chinees kunnen spreken op zeer jonge leeftijd!

Afbeeldingsresultaat voor egypt juggleJongleren, Kungfu, mediteren, Zen, en dan de dan, het heeft allemaal met elkaar te maken. Voor hetzelfde geld pakken de Chinezen het jongleren net zo op als ze met al die andere bijzondere activiteiten doen die ze in speciale Shaolintempels ergens op een heilige Chinese berg onderwijzen. Shaolinpriesters, meester in het jongleren met de kegels, zwarte band, vierde dan, in het jongleren met de ballen.  Die ervaren jongleermeester zal de uitverkoren kinderen wel eens eventjes inwijden in de wereld van het jongleren. De kaalgeschoren kleintjes lopen in een mooie witte pyama en eten alleen maar een kommetje rijst per dag. Er kan geen nummertje worden gekozen, er is maar één nummertje. Nummertje 1. Witte rijst zonder iets erbij. Nog niet eens een beetje sambal!

De jaren gaan voorbij terwijl de kleine Chineesjes les krijgen in allerlei facetten van de jongleerleer. Maar ze leren ook over de zwaartekracht en dat die vreselijk overgewaardeerd is. Met een blinddoek voor moeten de jongens en meiden met cactussen jongleren terwijl ze op blote voeten tussen rotanpaaltjes en kapotte flessen slalommen. Maar er is ook tijd voor ontspanning en dialoog. Dan zitten al die kleine jongleurkes in hun witte pyama en een haarband om hun kaal kopke, met een lege maag naast de grote vijver en voeren de grote Koikarpers. De jongleerpriester laat een jongleerkunstje zien waar die Chinese kindermondjes van open vallen. Maar dat is op die leeftijd al snel. Ja, dat willen ze later ook kunnen laten zien!

Lichamelijk maar vooral geestelijk worden ze klaargestoomd om de wijde wereld in te trekken en de mensen over de jongleerleer te vertellen. Wanneer de jonge gasten klaar zijn met hun jongleermeditatie kunnen ze werkelijk alles aan. Hun reflexen zijn tot het uiterste getraind. Open deuren hebben geen kans om dicht te slaan of er zit al een eeltige voet met een zelfgemaakte sandaal tussen. Als je ziet wat andere Chinese gasten kunnen met zwaarden, blote handen en blote voeten, als ze een paar jaar met de Shaolinpriester in zo’n bergklooster hebben geoefend! Als dat oefenen dan met jongleerballetjes gebeurt is een cascade met negen ballen een fluitje van een cent! Of zoals ze daar in de Chinese jongleertempels zeggen: Yīkuài dàngāo!

Geplaatst in Louis Jongleerblog en getagd met , .