De Leeuw Circus op Scholen

De Leeuw Circusevents geeft al 17 jaar lang circuslessen op scholen. De laatste jaren willen we de nadruk leggen op meer bewegen in het onderwijs, om zo beter te kunnen leren. Hiervoor hebben we het project Circus Movimento in het leven geroepen.

Circus Movimento

Stimuleer beweging op een aantrekkelijke manier

De circusdocenten van Circus Movimento werken al 17 jaar effectief met het onderwijs.
Gespecialiseerd in het geven van circuslessen met een speciale missie. Namelijk het stimuleren van beweging om zo de ontwikkeling van leerlingen te bevorderen.

De voordelen
Circus is goed voor het zelfvertrouwen, voor het verbeteren van de motoriek, voor het stimuleren van samenwerking van beide hersenhelften, waardoor bepaalde leerblokkades worden opgeheven. En dan hebben we het bijvoorbeeld over leerblokkades die ontstaan zijn door leerstress.

Een voorbeeld van dat ontstaan?
Kleuters worden vaak veel te vroeg aan het leren gezet. Voor ze er aan toe zijn moeten ze het halve alfabet kunnen herkennen en worden ze al gelabeld op hun kunnen door middel van Cito toetsen… alsof dat alles zegt. Dat kan al leiden tot stress en blokkades en druk van de ouders of school. Onlangs is ook bekend geworden dat scholen die veel met computers werken juist leerachterstanden zien. Dat betekent dat zo’n school heel snel moet gaan werken aan slim bewegen. Dit kan met Circus Movimento, leuk, leerzaam, de waarde van ervaring.

Braingym en Ritmegym
Gera de Leeuw van Movimento maakt zich al jaren sterk voor beweging in het onderwijs, o.a. door middel van Braingym en circus, een methode waarbij leerlingen in de klas meer bewegen, waardoor de schoolresultaten verbeteren. Al 30 jaar een fantastische methode die de laatste jaren steeds meer bijval krijgt. Gera de Leeuw combineert Braingym en Ritmegym met circuskunsten.

Hier een recent artikel van de NOS over bewegen en leerlingen. 

Een artikel over een proefschrift in het AD van 2 november 2015

 

Circusthema’s in de klas goed aanpakken

Extra: kijk eens naar de Circuslesbrieven, prima te gebruiken als uw school een circusthema heel breed wil aanpakken. Klik op onderstaande links om de circuslesbrieven te downloaden.

circuslesbriefcircussen

 

hetlevenvancircuskinderen

 

Het circusthema is een geliefd onderwerp op basisscholen, op het lager onderwijs, en het speciaal lager onderwijs.
Circus spreekt tot de verbeelding van kinderen en geen wonder, ze worden er vanaf kleins aan mee bekend gemaakt. Het begint al bij de kinderprogramma’s voor de allerkleinsten op televisie, Bumba, dat zich afspeelt in een circus. Bumbabali, het circus komt er aan, waar is die kleine clown. Vervolgens zie je allerlei wilde dieren langskomen die je in echte circussen niet meer tegenkomt. Maar bij Bumba zie je ze nog allerlei kunsten uithalen. Gelukkig hebben dierenactivisten hier nog niets tegen ondernomen.

En Bumba is niet het enige circusprogramma op de televisie. Ik weet er alles van, want als oma van der allerkleinsten zie ik al die programma’s voorbij komen op de kinderzenders. Kortom, kinderen groeien er mee op en leren al heel jong om van circus te houden.

Circus is lekker bewegen

Circus is circusdieren zien bewegen, maar ook mensen zien bewegen. Circus is ook klimmen en klauteren en gevaarlijke en spannende dingen doen. Lekker bewegen, zowel binnen als buiten. Ook dat doen kinderen al van jongs af aan, als ze veilig bij hun vader naar boven klimmen en eventueel er weer vanaf duikelen. Even circus doen met je pappa. Al vanaf een jaar of drie klimmen kinderen op de gekste dingen, binnen op het bankstel, buiten op de speeltoestellen in de speeltuin. Klimmen, klauteren, balanceren, het hoort er allemaal bij. Alle voorwerpen verkennen, horizontaal en verticaal. Driedimensioneel bezig zijn, het is zoveel leuke dan tweedimensioneel bezig zijn met taal, rekenen en andere zaken op school.

Het belang van balletjes gooien
Vanaf een jaartje of vier kunnen kinderen als ze gaan oefenen balletjes vangen en gooien. Een techniek die je die kinderen niet snel genoeg kunt aanleren. Misschien denk je er niet zo snel aan, maar als kinderen met hun hersenen kunnen berekenen wat de combinatie is van snelheid en afstand, en op die manier op de juiste plek de handen stuurt om de bal op te vangen, zijn ze ook klaar om het verkeer in te schatten, voor die tijd dus nog niet. Kinderen kunnen tot een jaar of vier dus nog niet inschatten hoe snel een auto rijdt voordat hij bij je is. Kunnen de kinderen ballen vangen, dan zijn ze ook verkeersklaar. Het is dus best belangrijk om met hele jonge kinderen al te beginnen om te leren gooien en vangen met ballen. En dat is toevallig ook een hele belangrijke circuskunst.

Reken af met faalangst, geef kinderen zelfvertrouwen

Balanceren, jongleren, op elkaar leren vertrouwen, het zijn allemaal belangrijke onderdelen van circuskunsten. Circuskunsten die belangrijk zijn om zelfvertrouwen op te bouwen, circuskunsten waarmee je kunt werken aan je eigen behendigheid. Het zit er al heel jong in: kinderen die bij elke nieuwigheid roepen: dat kan ik niet… en vervolgens ook geen moeite doen om iets nieuws te leren. Faalangst is iets dat al bij hele jonge kinderen kan voorkomen. Werken met circus of werken met circusmaterialen is iets dat kinderen een enorme boost geeft in hun ontwikkeling. De Leeuw Circusevents heeft al 15 jaar ervaring in het geven van circuslessen aan kinderen vanaf 4 jaar. Of werken met schoolprojecten waar de hele school aan mee kan doen. Dat kan georganiseerd worden in de eigen gymzaal maar ook in het echte circus. Of gewoon lekker op het schoolplein. Een mooi alternatief voor de eeuwige schoolreis en busreis, een vaak geldverslindende bezigheid terwijl ouders zelf ook al vaker op pad gaan naar dit soort uitjes. Vooral de tweeverdieners hebben het idee dat ze eigenlijk elk weekend iets leuks moeten gaan doen met hun kinderen, om te compenseren dat ze zo vaak afwezig zijn. Vroeger, toen de schoolreisjes werden uitgevonden, was zo’n uitje vaak het enige uitje in het jaar dat die kinderen beleefden. Nu zijn uitjes een belevenis die je aan de lopende band meemaakt als kind. Mijn advies, blijf lekker op het schoolplein en organiseer een mooi circusevenement voor jouw schoolkinderen, nodig aan het eind van de dag de ouders van de leerlingen uit om samen naar de voorstelling te kijken en knoop er een gezellige borrel aan vast, zodat je ook weer even de banden aanhaalt met de ouders van je leerlingen.

Circusthema in de klas

U wilt een weekje een circusthema in de klas. Natuurlijk is er genoeg te vinden op internet om je thema te ondersteunen. Maar wat is er leuker dan een echte circusjournalist uit te nodigen die zich al 15 jaar verdiept heeft in alles wat met circus te maken heeft. Of het nu gaat om het leven van circusartiesten, het leven van circuskinderen, hoe het nu zit met circusdieren, Gera de Leeuw weet alles over circus en circusleven. Hoe reizen de circusartiesten, hoe word je circusartiest, hoe leven de circusartiesten, waar bestaat het werk uit, wanneer komt er een circus naar jouw dorp of stad, kortom, alles over circus en nog veel meer kun je vragen aan deze mevrouw, die al heel wat schoenen heeft versleten in het echte circus. Hoeveel circussen bestaan er en hoe groot zijn die circussen. Hoeveel mensen gaan er elk jaar naar een circus. En wat moet een circusartiest allemaal doen om heel erg goed te worden.

Moeten circuskinderen ook werken, en hoe gaan die circuskinderen naar school? Gaan circuskinderen wel eens op vakantie? Leren circuskinderen even goed als kinderen op gewone scholen? Reizen circuskinderen ook altijd mee en kunnen ze wel vrienden maken als ze overal maar een paar dagen zijn?

Gastspreker over circusthema

Inderdaad, kinderen kunnen soms veel meer vragen als dat een juf of meester kan bedenken. Daar heb je dus een echte circusexpert voor nodig. Gera de Leeuw staat niet zo snel met haar mond vol tanden als het gaan om alle ins en outs over circussen. Heb je dus een circusthema met je klas of school, denk er dan eens aan om Gera als gastspreker uit te nodigen. Gera de Leeuw kan ook twee verschillende circuslesbrieven aanbieden.

Circuslessen op uw school

U zoekt voor uw school een leuke instelling die circuslessen kan verzorgen, dan bent u bij De Leeuw Circusevents/ Circusmovimento aan het juiste adres. Jongleren, borden draaien, diabolo, pois en flowersticks, balanceren met het strakke koord, circusbal, eenwielers, stelten, hoelahoepen, acrobatiek en nog veel andere leuke circustechnieken. Wij komen met een bus tjokvol leuke materialen, met een uitgebreid pakket oefeningen om een hele school tegelijkertijd bezig te houden. Aan het eind van de dag of serie lessen doen alle kinderen mee met een show. Met of zonder verkleedkleding.

Verrassend betaalbaar. 
Vraag informatie via info@deleeuwcircusevents.nl 

Wat moet u weten voordat u een circusevenement op school vraagt?

Van tevoren wordt u goed voorbereid op de komst van De Leeuw Circusevents. Wat moet u precies van tevoren weten voordat u aan zo’n circusevenement begint. En wat moeten de leerlingen en de ouders weten voordat er zo’n circusevenement naar de school toe komt.

 

Hilarische huisclown op school

Gera de Leeuw kan langskomen met de eigen hilarische huisclown van De Leeuw Circusevents, of de talentvolle jongleur/goochelaar die ook nog eens heel goed is in het begeleiden van uw leerlingen bij een circusevenement. Of met iemand die al jaren leuke acrobatieklessen geeft aan kinderen. Het is zelfs mogelijk om een krokodil in de klas uit te nodigen, of iemand met hele enge grote spinnen en slangen. Hoe spannend wil je het hebben. Hierbij krijg je ook hele goede voorlichting over circusdieren, optreden met dieren en over verzorging van dieren. Een goede manier om kennis te maken met hele spannende dieren. Wij beschikken over heel veel tevreden referenties in bijna elke provincie van Nederland.

 

U weet nu dat u niet meer hoeft te twijfelen als het gaat om het inhuren van circus expertise voor uw circusevenement op school, in de klas, in de gymzaal of op het schoolplein. Wij zijn de specialist op het gebied van het geven van circuslessen, jongleerlessen, balanceerlessen, kortom bewegingslessen met een circusthema.

Toch een schoolreisje? Hoe dan?!

Wilt u toch op een schoolreisje? Denk er dan eens aan om naar een echt circus te gaan op schoolreis. Dat kan in Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Eindhoven of in andere plaatsen. U kunt daar ook circusworkshops volgen en een showtje voor elkaar maken, en eindigen met een echte voorstelling. Wij kunnen dit allemaal voor u regelen. Of het circus komt bij u in de buurt, of het circus staat ergens en u huurt een bus om naar een circus te gaan.
Zo, inmiddels weet u bijna alles van onze mogelijkheden, hoewel we in geen 15 jaar dezelfde circusworkshops hebben georganiseerd. Iedere circusworkshop en schoolevenement wordt namelijk op maat gemaakt en we houden dan rekening met de wensen die bij de school leven. Dat is toch een hele geruststelling.

Neem contact met ons op, www.deleeuwcircusevents.nl of info@deleeuwcircusevents.nl U kunt ook bellen: 0651462953 of als ik toevallig thuis ben 0714025195.

 

Lezingen op school over circus
De redacteur van www.circusweb.nl heeft 16 jaar ervaring in het weergeven en speuren naar circusnieuws. Inmiddels kun je wel zeggen dat dit een prachtige basis is om op elke school lezingen te kunnen verzorgen over dit onderwerp. Zij weet veel van circussen, circusdieren, circusartiesten, enz.
Nodig haar eens uit als gastspreker op uw school. 

Kijk ook naar onze pagina Prijzen en Arrangementen

Workshops Circus voor middelbaar onderwijs.

Onze aerial specialist Nico Stocco geeft met plezier les aan middelbare scholen, de leerlingen doen met evenveel plezier mee, want zijn manier van lesgeven is aanstekelijk. Met ervaring met straatkinderen in Argentinië heeft hij grip op de groep. Een plezier om mee te werken. De Leeuw Circusevents is Partner van het CJP, dus zowel HBO als MBO scholen kunnen gebruik maken van onze bewegingslessen. Circus is cultuur. Het past in het schoolwerkprogramma.

 

Geplaatst in Scholen en getagd met , .