Freudiaans jongleermodel

Mijn vader en moeder hebben de oorlog van de 20ste eeuw overleefd om dan tijdens de vrede van de 21ste eeuw te overlijden. Mijn vader zou nogal met zijn hoofd schudden mocht ie zijn zoon zo zien jongleren. Zeker als het zou gaan zoals het nu gaat. Het is de tijd van het ploeterjongleren. Ploeteren, zwoegen, harken, stoempen, afzien. Mijn vader kent het gevoel wél maar dan bedoel ik meer écht ploeteren, zwoegen, harken en stoempen. Afzien om veel meer in de lucht te houden dan een paar onnozele balletjes. Bloed zweet en tranen kost het hem om zijn gezinnetje in leven te houden!

Wat zou Freud denken van mensen die om de meest onnavolgbare redenen beginnen met jongleren? Misschien heeft Freud zelf wel eens een balletje opgegooid! Het zal vast wel iets met complexen te maken hebben of met een of andere seksueel trauma. Volgens Freud. Waarom jongleert er iemand met enorme kegels of met gigantische ballen? Waarom wil de een meer ballen hoger gooien dan de ander? Het kan bijna niet anders of jongleren wordt bewust of onbewust gebruikt om te compenseren. Of zoals Freud het zou zeggen; Om te sublimeren.

Er zijn best wel veel bijzondere uitvindingen gedaan of grote prestaties behaald door mensen die met iets zijn begonnen om te compenseren of te sublimeren. Het is niet dat Anthony Gatto iets vervelends heeft moeten meemaken in de kleedhokjes van het zwembad om tot het jongleerniveau te komen waar hij nu staat maar er zijn wel degelijk gevallen bekend dat het zo ongeveer wel is gegaan. De uitvinder van de prikkeldraad is inderdaad op school gepest door zijn nogal ongewone lichamelijke kenmerken. En het is niet voor niets dat meneer Bell, de uitvinder van de telefoon, die telefoon heeft uitgevonden! Er lopen een hoop mensen rond die ergens goed in willen worden omdat ze op een of andere manier last hebben van een minderwaardigheidscomplex.

Al die gymnastiekoefeningen tijdens de middelbare school komen er nu pas uit. Al dat geploeter aan het rek en in de ringen, het zwoegen op de brug, het afzien op de mat! Daar pluk ik nu de vruchten van omdat ik me toen zo miserabel en mislukt voelde. De blauwtjes die ik tijdens speelkwartier bij de meisjes heb opgelopen hebben ervoor gezorgd dat ik nu een serieuze shower kan jongleren met vier! Zouden er nog meer jongens en meisjes uit mijn klas begonnen zijn met jongleren ter compensatie? Zouden er mannen bij zijn die nu als zot keihard jongleren omdat ze in die tijd geen meisje konden krijgen? En evengoed kunnen er meisjes bijzijn uit de middelbare school, die nu ondertussen zelf middelbaar zijn, die met hele kleine ringetjes en flinke kegels hele fraaie trucjes kunnen uithalen die dan wél door andere mensen mogen worden gezien. Er zijn volgens mij nogal wat artiesten geschapen tijdens die zwemlessen op school. En dan vooral voor én na het zwemmen! Dat er niet nog méér mannen met enorme kegels en gigantische ballen jongleren!

Geplaatst in Louis Jongleerblog en getagd met , .