Het geheim van het bijzondere kunstje

Inspiratie is van levensbelang. Al is het maar om een brood te halen bij de bakker maar het is zeker belangrijk bij creatieve en kunstzinnige activiteiten. Jongleren is eigenlijk ook creatief en kunstzinnig. Laatst hoor ik een verhaal over een vrouwelijke jongleur die iets bijzonders kan met ballen. Het fijne weet ik er niet van maar dat weerhoud me niet om uit die wetenschap een flinke dosis inspiratie te halen. En dan moet dat nog niet perse over jongleren gaan. Jongleren gaat verder dan wat gooien met ballen, kegels of weet ik wat nog meer.

Jongleren zit vooral in het hoofd en als de handen dan ook nog het een en ander uitvoeren wat het hoofd in gedachte heeft dan is dat mooi meegenomen. Op een bepaald moment stopt het jongleren niet, ook al zijn de jongleerattributen veilig opgeborgen. Het patroon wat net is gegooid blijft, de gedachte erbij, wat er allemaal in het hoofd heeft gespeeld tijdens dat patroon blijft doorwerken. In mijn geval in ieder geval wel. Bij de meest dagdagelijkse bezigheden speelt het jongleren een rol. De manier van hoe ik begin aan een of andere taak, bij problemen, bij het zoeken naar oplossingen. Het lijkt er sterk op dat ik door het jongleren helemaal anders ben gaan denken. Maar ook dat ik op een andere manier tegen die dagelijkse uitdagingen aankijk. Problemen en uitdagingen zijn te vergelijken met een jongleerpatroon en oplossingen op vraagstukken lijken makkelijk te vinden als je ze oplost zoals je problemen oplost die opduiken tijdens het leren jongleren van een nieuw patroon. Het visualiseren van het probleem, het relativeren van een tegenslag, een tegenvaller, het leren leren van die tegenslag en tegenvaller. Het hele proces van beginnen aan een nieuwe uitdaging, een nieuw probleem of een nieuw patroon. Door het jongleren durf ik zelfs nieuwe uitdagingen aan te gaan die ik vroeger wel links zou laten liggen. Het succes ligt op de loer, het zelfvertrouwen groeit, het geloof in eigen kunnen wordt sterker. Het vooruitzicht van de oplossing, de tocht naar iets moois, naar iets nieuws wordt heel belangrijk.

Er is heel veel verbeterd sinds ik aan het jongleren ben begonnen maar er zijn nog steeds heel veel vragen waar ik geen antwoord op kan geven. Neem nu die vrouwelijke jongleur met dat bijzondere kunstje met ballen. Ik weet alleen dat het een bijzonder kunstje is, met ballen. Maar zo weet ik nog niet eens of het een kunstje is waarbij de ballen hoog door de lucht vliegen of laag bij de grond blijven. Doet ze het bijzondere trucje met rechts of met links? Op gebruikt ze allebei haar handen? Doet ze het bijzondere trucje met grote of kleine ballen? Zijn het wel jongleerballen waarmee ze dat bijzondere kunstje flikt? Is het kunstje wel zo bijzonder?

Geplaatst in Louis Jongleerblog en getagd met , .