Kunstjes met of zonder handen

Op een oude fiets moet je het leren! U leest het, beste lezer, ‘k heb niet helemaal voor niets op school gezeten. Daar heb ik dan toch nog wat geleerd ook! Behalve dan van die oude fiets heb ik nog het een en ander opgestoken van die ene oudere oversekste leerling die zelf een paar keer is blijven zitten. Er zijn wel wat overeenkomsten tussen leren fietsen en leren jongleren en dat heeft meer met de hersenen te maken dan met oude fietsen of oude ballen. Jongleren is als fietsen. Zo ga je slinger de slang alle kanten op en zo blijf je mooi recht op de weg en kan je het ineens. Zo vliegen de ballen alle kanten op en ineens kan je ze zomaar opvangen. Eerst gaan alleen de korte ritjes en de korte series en als je verder gaat dan kan je het allemaal wat langer laten duren.

Oude fietsen, nieuwe fietsen, oude ballen, nieuwe ballen. Het komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer. D’r op, d’r af, wegsmijten, vallen en weer opstaan, laten vallen en weer oprapen. Er is ook een duidelijk verschil tussen fietsen en jongleren. Je kan zonder handen fietsen maar het is onmogelijk om zonder handen te jongleren. En dat telt zeker bij een paar specifieke trucjes. Nu zijn er wel een paar kunstjes die je zonder handen kan doen maar probeer eens een beetje ‘shower’ te jongleren zonder je handen te gebruiken. Dat gaat dus niet! De ‘shower’ is nog steeds een van mijn favoriete kunstje en zelfs met vier ballen is dat goed te doen. De ‘shower’ is een tof kunstje en je kan het kunstje heel langzaam of heel snel gooien. Zoals er wel meer leuke kunstjes zijn waarbij je het tempo kan verhogen of verlagen.

Als er iemand op een oude fietst leert fietsen, dan zegt daar niemand iets van maar als er iemand staat te leren jongleren kijken de mensen wat vreemd! Wie weet zijn er wel mensen die graag willen jongleren maar het van hun man of vrouw niet mogen. Die mensen moeten dan in het geniep ergens stiekem wat jongleren met een paar oude balletjes! Dat is toch eeuwige zonde! Wist iedereen maar hoe leerzaam én vooral hoe leuk het jongleren is. Er zijn dus nog mensen die het jongleren maar niets vinden. Tijdverspilling, kinderspel, zeggen ze. Dat ze verdorie zelf eens een paar oude ballen opzoeken om het te leren! Dat zal ze leren!

Ik zou me geen raad weten mocht ik van mijn vrouw niet meer mogen jongleren! Zou ik het dan stiekem doen? Zou het dan nog leuker worden? Want dan zit er een kans in dat je wordt betrapt! Bij het stiekem jongleren kan je de hoge cascade wel vergeten en de ‘shower’ moet dan heel erg snel! Zeker op het laatst want er kan elk moment iemand binnenkomen! Eigenlijk zouden alle mensen die kunnen jongleren andere mensen moeten overtuigen hoe bijzonder en bijzonder leuk jongleren is. Wie weet komt er een moment dat je samen wat kunstjes kan uithalen. We hebben het al eerder gehad over kunstjes die je zonder handen kan uitvoeren.  Er is vaak een beetje lef voor nodig om er aan te beginnen. Wat dat betreft is jongleren als leren fietsen op een oude fiets of pissen onder de douche. Als je het nog nooit hebt gedaan weet je niet hoe leuk het is. En het zijn twee kunstjes die je zonder handen kan doen!

Geplaatst in Louis Jongleerblog en getagd met .