Soms zit het mee en soms zit het tegen

 Hersenen kan u van alles wijs maken. Als ik maar genoeg hardop tegen die hersenen zeg dat de temperatuur niet te hoog is is dan gaan die hersenen vanzelf regelen dat ik het niet te warm of niet te koud hebt. Zo is mij toch verteld en zo vertel ik het tegen collega’s die lopen te klagen dat het zo verschrikkelijk warm is, zoals vandaag. Bij temperatuur werkt dat prima, dat heb ik zelf ondervonden, maar werkt het ook bij bloeddorstige muggen?

Afbeeldingsresultaat voor muggenIk word als zot aangevallen door die onsympathieke insecten en zeg hardop tegen mezelf dat er geen muggen aanwezig zijn en dat ik niet word gestoken. Mijn hersenen willen best meewerken met die theorie maar die verdomde muggen doen dat in de praktijk niet! Ik moet natuurlijk hardop zeggen dat ik het niet erg vind dat de muggen mij aanvallen en steken, dan beginnen mijn hersenen te regelen dat ik het niet erg vind dat ik word aangevallen en gestoken. Tegen mijn kwabben zeg ik dan dat het wel meevalt! Luid en duidelijk! Die grijze en witte hoofdonderdelen zijn ten slotte ook niet gek!

Op de dagen dat het allemaal niet zo lekker loopt maakt de hitte het er niet beter op en als er dan ook nog hele hordes muggen mijn lijf teisteren dan kan ik mijn lol helemaal op. Maar dat denk ik dan maar en zeg het zeker niet hardop anders gaan mijn hersenen het zo regelen dat ik me nog vervelender voel. Op die mindere dagen gaat het jongleren ook een pak minder goed. De meeste dagelijkse activiteiten die minder gaan op die slechte dagen zijn moeilijk anders in te vullen en dat is bij het jongleren gelukkig een ander verhaal. Daar kan ik terugvallen op de hele makkelijke oefeningen die niet kunnen mislukken. Die soepel lopende trucjes maken het dan allemaal een beetje minder vervelend. Op voorwaarde dat het niet te warm is en dat ik tijdens een hoge of lage gemakkelijke cascade niet word aangevallen en gestoken door die misselijkmakende krengen.

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Ik zou soms willen dat je in het gewone leven ook zou kunnen terugvallen op iets gemakkelijkere opdrachten. Om weer even op adem te komen, om de hersenen weer het gevoel te geven dat het wel goed zit, of goed komt. Zie me hier staan jongleren met leuke toffe zachte gekleurde jongleerballetjes. En dan te bedenken dat er landen zijn waar kinderen nog geen eens balletjes hebben om te spelen! Het enige wat die kinderen daar hebben om te jongleren zijn keiharde handgranaten. Het is op die lastige dagen dat die échte problemen in de wereld mij nog meer parten spelen. Probeer dat dan maar eens aan mijn hersenen uit te leggen! Trouwens, wat lig ik eigenlijk te klagen over wat mislukte jongleertrucjes, een zeurende baas, veel te warm weer en amper een paar honderd muggen die mijn bloed wel kunnen drinken!

Geplaatst in Louis Jongleerblog en getagd met , .